Wednesday, November 24, 2010

Το στοίχημα της Βουλγαρίας: Συνεχής Ανάπτυξη


ΕΝΑ ΝΕΟ SILICON VALLEY ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 23/11/2010 στο http://www.realpolitics.gr/?p=31389)

Η Κινεζική-Βουλγαρική Κοινοπραξία που ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και υποψήφιους επενδυτές

Του Χρήστου Ν. Μουρούτη (cm@arceland.net)
Η Βουλγαρία ακολουθεί μιά νέα πολιτική μέσω της δημόσιας εταιρείας για τις Βιομηχανικές Ζώνες. Προσεγμένα και χωρίς μεγάλο θόρυβο, η χώρα αυτή έχει κάνει ένα βήμα σημαντικό, για να κατοχυρώσει τα ωφέλη από το πολύ καλό μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο έχει επίπονα κτίσει μέσα από την καλή και προσεγμένη οικονομική διαχείριση. Το βήμα που κάνει τώρα είναι να δημιουργήσει μιά νέα βιομηχανική ζώνη στη Δ. Σόφια, περιοχή Bozhurishte, η οποία θα φιλοξενήσει πάνω από 1000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, που επιθυμούν προσεγμένη έξοδο στην Ευρώπη, με προστιθέμενη αξία εντός της ΕΕ. Αυτό αποτελεί μιά μικρή «επανάσταση» για την Βουλγαρία, αφού μέσα σε μιά δεκαετία θα επιτύχει να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών της μέσα από την αέναη ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις και όχι μέσα από δανεισμό, όπως έγινε στην Ελλάδα, για να χρηματοδοτηθεί μιά ανάπτυξη η οποία αποδείχθηκε αίολη τελικά.
Οπως δήλωσε ο επί χρόνια στέλεχος της Διεθνούς Τράπεζας στην Washington DC και τώρα Υπουργός Οικονομικών κ. Symeon Dyankov, «η Βουλγαρία θα αποτελεί μέσα σε δέκα χρόνια,  μιά χώρα που θα επιθυμεί κανείς να ζεί και να έχει δραστηριότητα και θα είναι ένα μέρος πολύ ελκυστικό». Να λοιπόν πώς αυτό προσπαθούν οι κυβερνώντες αυτής της χώρας να το κάνουν με μιά τελείως διαφορετική συνταγή από αυτήν που ακολούθησε η Ελλάδα για να αναπτύξει το ΑΕΠ της αλλά και το επίπεδο της ζωής των κατοίκων της: Μέσα από τις επενδύσεις και σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό φόρο στο εισόδημα, μιά ακαταμάχητη συνταγή που οδηγεί σε πολλαπλά και σχετικά άμεσα ωφέλη. Να το γιατί:
Φορολογία για όλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα μόνον 10%: Αρχικά αυτό αποτέλεσε ένα κίνητρο το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και φυσικά, με πολύ σημαντικά ερωτήματα μέσα και έξω από την Βουλγαρία, για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά με ένα τόσο μικρό συντελεστή. Ομως αυτό το κίνητρο έφερε αρχικά, οικειοθελώς, όλα τα κεφάλαια των Βουλγάρων μέσα στην χώρα, αφού διαπίστωσαν ότι το να τα κρατούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη τους κόστιζε περισσότερο και κατά δεύτερον δημιούργησε, συνδυαζόμενο με την κρίση, έναν μαγνήτη προς τις μεγάλες εταιρείες που επιθυμούσαν να έχουν έδρα holding στην Ευρώπη, να εντάσουν την Βουλγαρία ως μία από τις καλές λύσεις για την εγκατάστασή τους ή για την μεταφορά τους, μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, οι οποίες παρέχουν συναφείς παραμέτρους.
Εξαιρετικό μακροοικονομικό περιβάλλον: Η Βουλγαρία ξεπέρασε την κρίση και επανήλθε στην ανάπτυξη χωρίς καμμία εξωτερική βοήθεια, αν και στις αρχές του 2009, οι αναλυτές ήταν απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας. Ομως η χώρα ξεπέρασε τα προβλήματα που προήλθαν από την απότομη διακοπή των ξένων επενδύσεων, λόγω κρίσης, και επανήλθε σε σταθερές βάσεις και σε μιά πολύ δυναμική προοπτική, να ετοιμάζεται να επιτύχει έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάσεως του 3-5% μέσα στο 2011. Επίσης έβαλε ως στόχο να μην ανεβάσει σημαντικά το δανεισμό της, αφού το δημόσιο χρέος κρατιέται στο 14,5% περίπου, η ανεργία πλέον έχει πέσει στο 8,8% (στην πρωτεύουσα Σόφια η τρέχουσα ανεργία είναι 3,4%) και ο στόχος της είναι να ρίξει σημαντικά κονδύλια  στις δημόσιες επενδύσεις και τις υποδομές που για το 2011 προβλέπονται να είναι 2,5-3 δις ευρώ.
Ευρωπαϊκά Κεφάλαια: Η Βουλγαρία καθυστέρησε αρχικά, αλλά πλέον βαδίζει με πολύ γρήγορα βήματα στην ορθή χρήση του Πρώτου πακέτου στήριξης της χώρας για την περίοδο 2007 – 2014 ενώ κάνει πρόγραμμα και για το επόμενο. Η συμμετοχή σε αυτά είναι μεγάλη και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργούνται γρήγορα οι αναγκαίες προοπτικές για να μπορούν τα νέα κεφάλαια να μεταφράζονται σε νούμερα.


Αειφόρος Ανάπτυξη με συνεχείς επενδύσεις: Αυτός είναι ο στόχος του Βιομηχανικού πάρκου της Σόφιας, στο οποίο, από κοινού η Κίνα και η Βουλγαρία προτίθενται να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα ως ένα είδος Silicon Valey της Ευρώπης, που κατά κύριο λόγο θα βασιστεί στην μεταφορά τεχνογνωσίας των εκατοντάδων τεχνολογικών επιχειρήσεων της επαρχίας Zhejiang της Νότιας Κίνας. Πιό απλά, οι εταιρείες αυτές, διεκδικώντας καλύτερη διέξοδο προς την ΕΕ, αποφάσισαν, μέσα από την προοπτική αυτή να μεταφέρουν τμήμα της παραγωγής τους στην Ευρώπη, στην χώρα που δίνει τις καλύτερες προοπτικές οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και έχει και καλά τεχνολογικά πανεπιστήμια με παράδοση, όπως η Σόφια. Ουσιαστικά οι Κινέζοι, θα οργανώσουν γραμμές παραγωγής, εταιρείες holding με βάση την Βουλγαρία με το φορολογικό καθεστώς του 10% και θα πολούν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, αναμένεται να μεταφερθεί στην Σόφια και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιήσουν την πόλη και την βάση αυτή για το logistics κομμάτι τους, μεταφέροντας την έδρα τους για την Ευρώπή που κατά κύριο λόγο, μέχρι σήμερα ήταν η Γερμανία (Μόναχο και Φρακφούρτη).
Ο στόχος του μεγάλου αυτού τεχνολογικού πάρκου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Kiril Nikolov είναι όχι μόνο η απλή προσέλκυση κινεζικών εταιρειών, με τη στήριξη και την βοήθεια της Κινεζικής κυβέρνησης, αλλά και η δημιουργία τεχνολογικών υποδομών που θα προκαλέσουν την δημιουργία πραγματικών θερμοκοιτίδων τεχνολογίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να είναι δίπλα στις εταιρείες που μετατρέπουν την τεχνολογία σε προϊόν. Η συνολική χωρητικότητα του πάρκου είναι 1900 στρέμματα, άρα πιθανότατα θα μπορέσει να υποστηρίξει την υποδομή περίπου χιλίων εταιρειών, από τις οποίες οι 100-200 θα είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και θα έχουν μέγεθος υποδομής που θα ξεπερνά τα 2000 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από την Κινεζική πλευρά, ήδη προετοιμάζονται για τη δημιουργία οικιστικών χώρων που θα μπορέσουν να στεγάσουν περί τα 5.000 άτομα που θα έρθουν από την Κίνα, στα πλαίσια της ανάπτυξης του τεχνολογικού πάρκου με δυνατότητα επέκτασης στα 10.000. Ακόμα αναμένεται ότι θα εισρεύσουν πολλοί Ευρωπαίοι τεχνολόγοι, για τα κέντρα R&D που θα δημιουργήσουν οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν στο hitech βιομηχανικό πάρκο της Δ. Σόφιας. Σίγουρα, μεγάλο μέρος των ανερχόμενων τεχνολόγων από την Ελλάδα, θα ανακαλύψει στο πάρκο αυτό, μιά σημαντική προοπτική καρριέρας, αφού οι Κινέζοι με την κίνηση αυτοί θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν και να αγοράσουν τεχνολογία inhouse και όχι αποκτώντας την από άλλους παραγωγούς τεχνολογίας. Η Ευρώπη είναι χώρος παραγωγής τεχνολογίας και η Σόφια είναι ένας χώρος όπου αυτές οι προοπτικές μπορούν να αναπτυχθούν σε λογικό κόστος αλλά και οι διάφοροι τεχνολόγοι να είναι σε θέση να μεταφερθούν σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 50.000 Ευρωπαίων οι οποίοι θα αναζητήσουν προοπτική στις περίπου χίλιες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στο τεχνολογικό πάρκο της Σόφιας.
Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές οι επενδύσεις και η γρήγορη ανάπτυξη του Κινεζικού-Βουλγαρικού πάρκου τεχνολογίας, θα φέρουν τεράστια παράπλευρη ανάπτυξη στην Σόφια αλλά και στην Βουλγαρία εν γένει. Υποδομές θα χτιστούν, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα τεχνολογικά ιδρύματα θα εκμοντερνιστούν περαιτέρω για να στηρίξουν την παραγωγή ανθρώπινου δυναμικού, ο τραπεζικός τομέας θα γίνει πιό ευρηματικός και δυναμικός για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα έχουν πλέον διεθνή καρριέρα και θα έχουν ανάγκη ειδικών εργαλείων χρηματοδότησης. Εταιρείες που θα παρέχουν υπηρεσίες κάθε είδους θα δημιουργηθούν και οι υπάρχουσες θα εξελιχθούν περαιτέρω, και πάνω απόλα, ο τομέας του real estate θα γνωρίσει σημαντικές στιγμές δόξας. Θα κτιστούν πάνω από 100.000 νέες κατοικίες μέσα σε μιά δεκαετία για να υποστηρίξουν τις οικογένειες που θα μετεγκατασταθούν αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη αυτή. Η Σόφια δυστυχώς στηρίζεται πάνω σε γερασμένη υποδομή κατοικιών παλιάς τεχνολογίας panel που κτίστηκε κατά τη περίοδο του Κομμουνισμού και είναι αδύνατον να επισκευαστεί. Η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση. Ετσι, η μόνη λύση για τους κατοίκους της Σόφιας των οποίων θα ανεβεί το εισόδημα θα είναι να αποκτήσουν νέα υποδομή.
Η συνδυαζόμενη πολιτική της ανάπτυξης με χρήματα σίγουρων ξένων επενδυτών που αξιοποιούν την δυνατότητα που παρέχει η χαμηλή φορολογία είναι το κλειδί για την Βουλγαρία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε μιά δεκαετία, η χώρα θα είναι αγνώριστη και η συμμετοχή των επενδυτών στην περίοδο αυτής της κατευθυνόμενης ανάπτυξης για τη χώρα θα προσδώσει σε αυτούς τεράστια ωφέλη.

-------------------

Ο Χρήστος Ν. Μουρούτης, ζεί και εργάζεται στην Βουλγαρία από το 1999. Είναι ιδρυτής της εταιρείας fund management και διαχείρισης επενδυτικών projects στους τομείς των ακινήτων και της ενέργειας «Αrceland Management», με βάση τη Σόφια, η οποία έχει υπό διαχείριση πάγια που ξεπερνούν τα €200 εκατ σε ακίνητα. Επίσης είναι πρόεδρος της BULLPOA, που είναι ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος Ιδιοκτητων Γής και Ακινήτων στην Βουλγαρία.

Είναι επίσης στο ΔΣ της Advartia Bulgaria SA η οποία κατασκευάζει, χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται πάρκα φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και άλλες ΑΠΕ στη Βουλγαρία.

No comments:

Post a Comment